Cea mai căutată meserie din România și Europa: ”în ziua de azi, sunt aur curat”

de: Ozana Mazilu
23 03. 2022

IT-iștii sunt cei mai căutați în momentul de față pe piața muncii, întrucât există o penurie de personal în această meserie. Acest domeniu ducea lipsă de programatori, nu doar în România, ci și la nivel regional, iar odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, deficitul de specialiști în IT a urcat la aproape 40%.

„Avem foarte mult de lucru. Din cauza acestui conflict, am început să avem cereri tot mai mari. Din cauza acestui context, mulți developeri din Ucraina sau din regiune nu mai pot lucra și astfel s-a creat un deficit foarte mare, care se reflectă direct în viata de zi cu zi și în toate companiile care lucrau cu programatori din această zonă”, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Conform acestuia, multe dintre companii nu mai au încredere să lucreze cu programatori din Ucraina și din regiune.  El explică faptul că nu poți să începi să lucrezi pe un proiect și să te trezești că developerii nu mai pot lucra pentru că nu mai au electricitate sau pentru că sunt ascunși în buncăre. Mihai Filip adaugă că nu e vorba numai despre programatorii din Ucraina, ci și despre cei din Rusia, având în vedere că cele mai multe platformare de freelanceri de acolo au fost blocate.

Penurie în această meserie

Acest deficit de programatori va duce și la creșterea salariilor în domeniu, cu până la 20%, conform lui Mihai Filip.

„Capacitatea noastră de a atrage resurse este cea mai mare provocare. Puținii developeri pe care îi mai avem și sunt buni sunt asaltați de companiile din afară, care oferă salarii mult mai mari decât putem oferi noi în România. Încercăm să găsim alternative. Facem eforturi să luăm de pe băncile facultății talente pentru că nu putem ajunge departe dacă nu investim în generația tânără”, completează acesta.

La fel ca în cazul majorității țărilor din estul Europei, această meserie de programator este foarte populară printre cei care vor să câștige un pic mai bine. Cu toate acestea, a existat întotdeauna și se va accentua în continuare deficitul de personal în IT. Având în vedere invazia Ucrainei și numărul mare de programatori care nu vor mai fi disponibili, realitatea din piață este că va crește foarte mult concurența pentru oamenii rămași în domeniu.

Deficitul de programatori din această regiune a Europei va crește la aproape 40%, în timp ce costurile aferente proiectelor IT și salariile programatorilor se vor majore cu până la 20%. Aceasta este concluzia unei analize realizate de dezvoltatorul român de software Oves Enterprise.